petak, 21. rujna 2012.

Aspartam - slatki otrov?

Aspartam je sintetska tvar za zaslađivanje hrane i pića. Ta kemikalija, oko 200 puta slađa od šećera, prehrambeni je aditiv (E951), a poznatija je pod komercijalnim imenima poput »Natreen« ili »NutraSweet«. Nalazi se u više od 6000 različitih proizvoda, uključujući dijetalnu hranu, gazirane sokove, žvakaće gume, zubne paste, lijekove... U Europi i SAD godišnje se troši više do 10 tisuća tona aspartama, a procjenjuje se da ga više od 200 milijuna ljudi redovito koristi u prehrambene svrhe .

Američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) odobrila je upotrebu aspartama 1981. godine, dok je slična odluka u Europi donesena 13 godina kasnije. Na temelju objavljenih studija iz 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća (danas već zastarjelih?) mjerodavne institucije odredile su preporučene dnevne doze (ADI) za aspartam koje se mogu konzumirati bez ikakvih opasnosti zao zdravlje. One iznose oko 2.8 grama dnevno za odrasle, odnosno oko 0.8 grama za djecu. Zanimljivo je da dijete može lako prekoračiti ADI dozu dnevnom konzumacijom 1.5 litre soka zaslađenog aspartamom (u sokovima je dozvoljena količina aspartama i do 600 miligrama na litru!).

Loše vijesti o aspartamu

Nedavno su objavljene dvije opsežne studije talijanskih znanstvenika, iz centra za istraživanje raka »Cesare Maltoni« u Bologni, o očiglednoj povezanosti konzumacije aspartama i pojave raka kod eksperimentalnih životinja (EHP, on-line 17. 11. 2005; Eur. J. Oncol. 2005, 10, 00). Rezultati tih studija uznemirili su mjerodavne institucije čiji su predstavnici najavili preispitivanje tih najnovijih rezultata i poduzimanje potrebnih mjera. Talijanski znanstvenici pokazali su da učestalost pojave limfoma i leukemije te raka mokraćovoda i perifernih živaca (schwannove stanice) ovisi o količini konzumiranog aspartama. Posebno zabrinjava što su maligne promjene uočene na tkivima i pri konzumaciji onih količina aspartama koje odgovaraju dnevnim preporučenim dozama za ljude. Rezultati te studije posebno su uvjerljivi stoga što je u eksperimentalnom postupku korišten vrlo velik broj životinja. Osim toga, za razliku od prethodnih studija, u tom istraživanju štakori nisu žrtvovani u određenoj fazi života već je pušteno da uginu prirodnom smrću kako bi se nekropsijom jasnije uočile sve maligne promjene na tkivima i organima.

Talijanski znanstvenici upozoravaju da patološke slike uzrokovane konzumacijom aspartama nalikuju oštećenjima tkiva koja uzrokuje karcinogeni formaldehid. Naime, poznato je da raspadom aspartama u organizmu nastaje metanol koji oksidacijom prelazi upravo u formaldehid. Stoga je pretvorba aspartama u karcinogeni formaldehid mogući mehanizam kojim se može objasniti toksičnost aspartama.

Sukob znanosti

Rezultati najnovije studije talijanskih znanstvenika u suprotnosti su s dosadašnjim pozitivnim stajalištem mjerodavnih institucija o sigurnosti aspartama. S druge strane, ti novi rezultati potvrđuju utemeljenost mnogobrojnih pritužaba potrošača na smetnje koje im izaziva konzumacija aspartama, ali potvrđuju i mnoge druge znanstvene rezultate koji upozoravaju na genotoksičnost aspartama i ostale moguće štetne učinke konzumacije aspartama (vidi npr. Drug & Chem. Toxic. 2004, 27, 257; Cell Biol. Toxicol. 2002, 18, 43). U svakom slučaju, kontroverze oko sigurnosti aspartama ponovo su postale aktualne. Stoga su nedavno FDA i Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) zatražile originalne podatke talijanskih znanstvenika kako bi se nanovo preispitala ispravnost dosadašnjeg službenog stava o neškodljivosti aspartama. Zanimljivo je da EFSA ne namjerava uvesti privremeni moratorij na konzumaciju aspartama u Europi, već smatra da potrošači i dalje mogu koristiti aspartam kao zaslađivač. To je u suprotnosti s prihvaćenim načelom opreznosti te agencije, prema kojem su preliminarne znanstvene indikacije o štetnom djelovanju nekog proizvoda dovoljne za uklanjanje tog proizvoda s tržišta ili, barem, za jasno službeno upozorenje potrošačima o nesigurnim i kontradiktornim znanstvenim podacima. Međutim, takva principijelna očitovanja i eventualne promjene važećih pravilnika mjerodavnih institucija najčešće su onemogućena kompromisima s industrijom. Stoga će potrošači i dalje konzumirati aspartam, i to s povjerenjem u njegovu sigurnost koje se temelji na starijim službenim stajalištima i na starijim znanstvenim studijama.

Ista priča očekuje se i za niz drugih, najčešće nepotrebnih prehrambenih proizvoda. Naime, ta studija o potencijalnoj karcinogenosti aspartama tek je dio opsežnih dugoročnih istraživanja koje talijanski institut u Bologni već 20-ak godina provodi s različitim proizvodima prehrambene industrije: na toj su listi su Coca-Cola, Pepsi-Cola, voda u PVC bocama, hrana ozračena gama-zrakama, aditiv sukraloza (E955)...

Kršćanska inicijativa »Pro scientia«

Glas Koncila, Broj 52 (1644), BOŽIĆ, 2005.