petak, 21. rujna 2012.

Pohlepa za carskim rezom

Carski rez je kirurški zahvat kojim se prekida trudnoća, a dijete se kroz napravljeni abdominalni otvor izvlači iz majčine utrobe. Taj jednostavni operacijski zahvat nije nikakva novost u medicini, a primjenjuje se u situacijama kada je prirodni, vaginalni porod vrlo rizičan za zdravlje majke ili djeteta.

Komplikacije pri porodu koje opravdavaju carski rez uglavnom su rijetke. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije učestalost takvih zahvata trebala bi biti manja od 10 posto. Međutim, u posljednjih nekoliko desetljeća učestalost carskih rezova znatno je porasla (Int. J. Gynecol. Obstet. 2003, 82, 399). U SAD, Meksiku, Italiji, Brazilu i Kini gotovo svaki treći porod završava se carskim rezom! Godine 1981. u Francuskoj učestalost carskog reza iznosila je 10 posto, g. 1995. više od 15 posto, a danas oko 20 posto. Sličan trend vrijedi i za Veliku Britaniju, Njemačku, Tursku i druge zemlje u kojima se svako peto dijete rađa operacijskim rezom majke. U indijskim gradovima učestalost carskog reza u posljednjih 40 godina porasla je čak osam puta. Za takav nagli porast broja carskih rezova ne postoje posebni medicinski razlozi, već je to posljedica izbora samih trudnica. Sve je veći broj majki koje se, bez ikakvih medicinskih indikacija, samovoljno odlučuju za carski rez (Br. Med. J. 2000, 320, 1072).

Epidemija carskih rezova

Michel Odent, svjetski poznati porodničar, smatra da se radi o nepotrebnoj epidemiji carskih rezova s nepredvidljivim posljedicama za buduće naraštaje. U svojoj najnovijoj knjizi »Ceasarean« (Free Association Books, London, 2004) upozorava na tu »civilizacijsku bolest« zbog koje je rođenje sve većeg broja djece obilježeno specifičnim otporom majke prema prirodi. »Pohlepom za carskim rezom« izbjegava se iskustvo iščekivanja termina, trudova i napora tiskanja, a porod se pretvara u programiranu operaciju koja se prema dogovoru može naručiti i »obaviti« po danu, u vrijeme vikenda ili u vrijeme dežurstva osobnog liječnika. Odent podsjeća da je vrijeme trudova vrijeme intenzivne komunikacije majke i djeteta, vrlo važne za njegov budući razvoj. U tim posebnim trenucima dolazi do pojačanog lučenja »koktela ljubavnih hormona«, posebice oksitocina i endorfina. Dijete lišeno iskustva majčinih trudova ostaje zakinuto za djelovanje tih hormona, što može dovesti do različitih poremećaja u kasnijim godinama. Odent smatra da su nasilna ponašanja, autizam, anorexia nervosa i sklonost samoubojstvu moguće posljedice hormonskog nedostatka u vrlo osjetljivoj fazi života.

Medikalizacija života

Epidemija carskih rezova uklapa se u opću medikalizaciju društva. Spolnost, starost, smrt i rađanje predstavljaju tek biokemijske procese koji se mogu regulirati i ispravljati znanstvenim otkrićima. Rađaonice su pretvorene u »tvornice djece«. Tako je Polyclinique de l'Atlantique poznata »baby factory« nedaleko od Nantesa u Francuskoj koja godišnje »producira« više od pet tisuća beba. Odjeli za porod opremljeni su kemijskim arsenalom protiv patnje i boli - anestetici, analgetici, narkotici, sedativi, trankvilizanti... »Mnoge babice smatraju da je porođajna bol važna za odnos majke i djeteta. To je srednjovjekovno razmišljanje!« - tvrdi Heleen van Royen, autorica knjige »Sretna domaćica« (Rowohlt, Reinbek, 2002). Opravdavajući slobodan izbor trudnice o načinu i vremenu poroda, prof. Elmar Joura sa Sveučilišta u Beču smatra dobrim što su »žene postale aktivan dio procesa«. U Italiji svaka druga trudnica zahtijeva »kemoterapiju porođajnih boli«. Vrlo je vjerojatno da je i to razlog što u Italiji nedostaje više od 1500 anesteziologa. Konačno, i mediji su poduprli »egzodus« žena od prirodnog poroda. Bespotrebne patnje trudnica tabloidi su obilježili parolom »too posh to push« (»isuviše otmjena da bi tiskala«), a primjerima Victorije Beckham, Liz Hurley, Kate Moss i drugih poznatih žena predstavili su model moderne majke.

Cijena opsesije

Prema podacima britanskoga Nacionalnog zdravstvenog sustava, godišnje se potroši 206 milijuna dolara više zbog euforije carskog reza. Jedan carski rez je 1800 dolara skuplji od prirodnog poroda. U privatnim klinikama, poput razvikane klinike Portland, kompletan paket usluga za carski rez stoji oko 15 tisuća dolara! Stoga mjerodavne institucije nastoje smanjiti broj i učestalost carskih rezova. No Michel Odent smatra da se organizacijskim i financijskim mjerama ne može utjecati na opsesiju carskim rezom: »Potreba da se prereže trbuh i izvadi dijete postala je fiksacija, san, ljudska fantazija. Taj san nije mrtav. Legenda o Apolonu opisuje rođenje njegova sina - otvaranjem trbuha njegove žene. Fantazija je i danas prisutna. Mattel proizvodi 'barbie' lutke iz kojih djeca izvlače 'bebu' kroz otvor u trbuhu.« Odent upozorava da jedino otkrivanje zdravog odnosa prema prirodi i životu može smanjiti pohlepu za carskim rezom. Trudnoj ženi nisu potrebni stalni pregledi ultrazvukom, već mir, sigurnost i privatnost, te mudrost i podrška žena koje su prošle iskustvo prirodnog poroda. On se protivi da atmosferu rađaonice narušava brojno bolničko osoblje, te muškarci ili pak žene koje nisu majke: »Sisavci ne rađaju u blizini predatora!«

Pohlepa za carskim rezom pokazatelj je poremećenog ljudskog odnosa prema životu. U medikaliziranom društvu patnja i bol nemaju niti vrijednost niti smisao, a moderna medicina narušila je sposobnost čovjeka da se s njima suoči. Svojom službom prisilila je žene na beskrajnu potragu za porodom koji je optimalan prema međunarodnim kriterijima, potraga koja će ih zauvijek pretvoriti u potrošače. »One ljude koji žele slaviti življenje, nasuprot pukom održanju života«, Ivan Illich, autor knjige »Medicinska nemeza« (Marion Boyars Publ., London, 2002), poziva da »umjesto brige oko zdravstvenog sustava, skrenu svoj pogled, svoje misli prema umijeću življenja, umijeću patnje, umijeću rađanja i umijeću umiranja«.

Kršćanska inicijativa »Pro scientia«

Glas Koncila, broj 18 (1558), 2.5.2004.