petak, 21. rujna 2012.

Konačna presuda za bisfenol A

Frederic Vincent, glasnogovornik Europske komisije, najavio je prošli četvrtak konačni završetak znanstvene i političke trakavice oko kontroverzne kemikalije bisfenol A. John Dalli, povjerenik Komisije za područje zdravlja i zaštite potrošača, zaključio je, nakon nedavnih pregovora s ekspertima nacionalnih vlada, da je potrebno zabraniti prodaju i uporabu dječjih bočica od polikarbonatne plastike. Takav polimemi materijal ispušta bisfenol A u piće, što ugrožava zdravlje ljudi, a posebno djece koja redovito koriste takve bočice. Stoga je odlučeno da se proizvodnja bočica od polikarbonatne plastike zabrani s početkom ožujka sljedeće godine, a uvoz i prodaja s početkom lipnja 2011. Zadovoljan dogovorom Dalli poručuje: »To je dobra vijest za roditelje i potrošače.«

Rat znanosti
Mnogim znanstvenicima je poznato da bisfenol A u ljudskom organizmu, čak i pri vrlo niskim koncentracijama, može izazvati hormonski kaos, neurološke smetnje (hiperaktivnost kod djece), spolne i kardiovaskularne poremećaje, dijabetes... Već desetak godina traje znanstveni sukob oko štetnosti te kemikalije; dok jedni pokazuju porazne rezultate za sigurnost bisfenola A tražeći hitan moratorij na njegovu u potrebu, drugi znanstvenici odmahuju glavom i ismijavaju upozorenja. U okviru ove rubrike nekoliko je puta prikazana asimetrija toga znanstvenog sukoba: s jedne su strane istraživači s razvijenijim osjećajem za odgovornost i bez posebnih simpatija za industrijske patente, dok su s druge strane istraživači koji konzumiraju plodove »divljeg braka« s industrijom. Ti drugi u svojim eksperimentima obično »ne vide« ono što izmjere i otkriju oni prvi. Tako su i tekstovi o bisfenolu A napisani u ovoj rubrici postali meta prigovora predstavnika industrije, ali i toksikologa koji su branili vrijednost bisfenola A, ali samo svojim autoritetom. Nakon sedam godina od prvog teksta (vidi tekst »Otrov iz tvrde prozirne plastike«, GK22/2003) najnovija odluka Europske komisije o zabrani bisfenola A opravdala je tadašnje zahtjeve da se nepotrebna i štetna kemikalija ukloni s tržišta.

Kompromis s industrijom
Ipak, ta je zakonska presuda svojevrsni ustupak industriji. Zabrana dječjih bočica od polikarbonatne plastike efektna je medijska predstava institucionalne brige oko zdravlja potrošača, i to oko onih najugroženijih djece. No, istodobno to je kompromis s industrijom polikarbonatne plastike. Ta se zabrana neće odnositi na druge proizvode koji također sadrže bisfenol A i koji dolaze u kontak s hranom ili pićem: aluminijske konzerve ili limenke (obložene su polikarbonatnom plastikom s unutarnje strane), posude za pripremu hrane, za mikrovalne pećnice, za filtriranje vode... Iako ista »toksikologija« i isti rizik vrijedi za takve proizvode, neće biti zabranjeni na policama europskih trgovina. Potrošači će eventualno hiti prisiljeni sami provesti bojkot takvih proizvoda. Stoga je transparentna i pravodobna informacija uvijek dobrodošla: svi proizvodi od polikarbonatne plastike ispuštaju bisfenol A u prehrambeni sadržaj, a konzumacija takve kontaminirane hrane ili pića predstavlja nepotreban zdravstveni rizik.

Hrvatska odlagalište za bisfenol A?
Bisfenol A je posebno štetna kemikalija za Hrvatsku jer osim zdravstvenog rizika i posljedica, koje su jednake u svakoj zemlji, izravno šteti našem gospodarstvu. To je »roba iz šlepera« Čiji je uvoz u interesu jedino uvoznog lobija. Proizvodi s polikarbonatnom plastikom predstavljat će uskoro poseban izazov za hrvatsko tržište. »Tradicionalna« sklonost naših tvrtka prema uvoznoj robi postat će pravi mamac za europske, ali i svjetske proizvođače i prodavače polikarbonatne plastike. Siva zona hrvatskog zakonodavstva i tržišta prikladan je prostor za odlaganje tržišnih viškova, posebno one robe kojoj je najavljenom zabranom ograničen »rok trajanja«. Postoji sasvim izgledna opasnost da strani trgovački lanci, locirani u našim predgrađima, posluže kao uvozni vektor kako bi se hrvatskim potrošačima podvalile neželjene polikarbonatne posude i bočice. Ta je roba s greškom na europskom tržištu već obilježena kao nepoželjna, a najavljenom zabranom postat će uskoro i ilegalna. Stoga ne bi trebali uvoziti i kupovati ono što su Europljani proglasili civilizacijski neprihvatljivim rizikom.

Glas Koncila, broj 49, 05.12.2010.