petak, 21. rujna 2012.

Astma iz bazena

Belgijski znanstvenici sa Katoličkog sveučilišta u Louvainu nedavno su objavili studiju u kojoj tvrde da je kupanje i boravak na bazenima važan faktor rizika za pojavu astme kod djece (EHP 2006,114,1567). To se odnosi na otvorene i zatvorene bazene u kojima se voda redovito klorira - dakle, uglavnom svi bazeni!

Kloriranje, postupak kojim se provodi dezinfekcija bazenske vode, ujedno je i postupak kojim se u bazenskoj vodi stvaraju znatne količine neželjenih nusprodukata: trikloramin, aldehidi, kloroform, trihalometani i drugi halogenirani ugljikovodici... Svi ti štetni produkti kloriranja nastaju reakcijom plinovitoga klora s organskom materijom koju kupači unose u bazensku vodu (znoj, dlake, urin, epitel kože...). Pritom je posebno štetan trikloramin (ili dušikov triklorid), plinoviti produkt netopljiv u vodi, koji bazenima daje karakterističan miris klora. Autori smatraju da je upravo trikloramin glavni bazenski faktor, odnosno »krivac« za pojavu astme kod djece koja koriste bazene za kupanje.

Trikloramin u bazenu

Dokazano je da trikloramin oštećuje plućni epitel kod plivača i da uzrokuje pojavu astme kao profesionalnog oboljenja kod učitelja plivanja i spasilaca. Trikloramin uzrokuje iritaciju očiju i gornjih dišnih putova, a njegovo štetno djelovanje po svom intenzitetu odgovara djelovanju klora i formaldehida, poznate kancerogene kemikalije.

Prosječna koncentracija trikloramina u bazenskom prostoru iznosi oko 0.5 miligrama u prostornom metru, što je najviša vrijednost izmjerena za koncentraciju otrovnih plinova kojima su izložena djeca (prema podatcima Svjetske zdravstvene organizacije te vrijednosti za druge plinove ne iznose više od 0.3 miligrama). U tim koncentracijama trikloramin je snažan oksidans koji razara tanke plućne spojnice i povećava propusnost plućnog epitela. Na taj način dolazi do povećanog prolaza proteina i alergena kroz stjenku u plućno tkivo što dovodi do različitih upala i alergijskih reakcija, uključujući i astmu.

Studija utjecaja »atmosfere« bazena na pojavu i razvoj astme provedena je na uzorku do pet stotina školske djece. Znanstvenici su provjeravali i ostale faktore rizika za pojavu astme poput pušenja u obitelji, dojenja, kućnih ljubimaca, pojava alergijskih bolesti u obitelji... Pritom znanstvenici posebno naglašavaju kako se genetičkim faktorima ne može objasniti dramatičan porast astme među djecom razvijenih zemalja. Kontaminacija okoliša i promjene načina života u zapadnim zemljama imaju svoju posebnu cijenu - zdravlje djece. Kloriranje bazenskih voda i pojava astme samo je jedan takav primjer.

Potrebne mjere opreza

U navedenom radu belgijski znanstvenici predlažu poduzimanje zaštitnih mjera. Poseban oprez potreban je kod male djece, čija se pluća tek razvijaju i koja koriste plitke bazene s najtoplijom vodom. Upravo je u takvim bazenima koncentracija razgradnih produkata uslijed kloriranja vode najveća!

Minimum pristojnosti prema redovitim kupačima bila bi vidljiva obavijest o mogućim neželjenim posljedicama uporabe bazenskih voda. To posebno postaje aktualno nakon navedene objavljene studije.

Ta studija, osim što uvjerljivo povezuje pojavu astme kod djece i boravak u bazenskim prostorima koji su redovito zagađeni razgradnim produktima kloriranja, ona otvara i druga važna pitanja. Među prvima je sigurnost pijenja vode iz vodovoda koja se redovito klorira. Kloriranjem pitke vode također se stvara niz razgradnih štetnih produkata iako u nižim koncentracijama. Osim što neki to drže »kemijskim nasiljem« nad pitkom vodom, drugi ga nazivaju i »političkim nasiljem« smatrajući da činom kloriranja potrošač gubi pravo izbora - želi li piti kloriranu vodu ili ne...

Glas Koncila, broj 42 (1686), 15.10.2006.