Zagrijavanjem teflonske tave na temperaturama od 240 do 350 °C dolazi do
termičkog raspada teflona i razvijanja vrlo otrovnih para. Suprotno
očekivanjima (i reklamama), teflon je materijal koji ne podnosi
temperature pri kojima se često priprema hrana. Koktel otrovnih
kemikalija koji pritom nastaje sadrži monofluoroctenu, trifluorooctenu i
perfluorooktansku kiselinu, tetrafluoroetilen i heksafluoropropen, te
vrlo sitne teflonske nano-čestice. Pri još višim temperaturama (od 350
do 500 °C) raspadom teflona razvijaju se i bojni otrovi -
perfluoroizobuten i karbonilfluorid!
Teflonska gripa
Izlaganje teflonskim parama može izazvati trenutačnu smrt kućnih ptica,
kanarinaca i papiga. Evidentirano je na stotine slučajeva takozvane
»teflonske toksikoze« - trovanja ptica razgradnim produktima teflona
koji uzrokuju teška oštećenja pluća, krvarenja u mozgu, te nekrozu jetre
i srčanog mišića. Godine 1998. godine na farmi sveučilišta Missouri
uginulo je 1300 pilića (od ukupno 2500) zbog korištenja novoga modela
žarulja presvučenih teflonom. Laboratorijski štakori izloženi malom
teflonskom uzorku od 20 grama, prethodno zagrijanom na 450 °C, ugibaju
za manje od četiri sata! Konačno, i ljudi izloženi teflonskim parama
obolijevaju od takozvane teflonske gripe. Simptomi te bolesti slični su
»običnoj« gripi - povišena temperatura, groznica, kašalj i bol u grlu.
Međutim, ozbiljnih toksikoloških studija o dugoročnim posljedicama
izlaganja teflonskim parama još uvijek nema. Najopsežniji prikaz
problema teflonske kontaminacije objavila je Radna grupa za okoliš (EWG)
s nekoliko stotina znanstvenih referenca (link). Stručnjaci upozoravaju
da su mnogi spojevi koji nastaju zagrijavanjem teflona u kuhinji
iznimno otrovni, poput kancerogenih tetrafluoroetilena i
perfluorooktanske kiseline, zatim perfluoroizobutena koji je deset puta
toksičniji od konvencionalnoga bojnog otrova fosgena, te
monofluorooctene kiseline koja uzrokuje smrt ljudi i u vrlo niskim
koncentracijama (0,7 miligrama po kilogramu tjelesne težine). Stoga je
teflonska gripa tek kratkotrajna zdravstvena posljedica pripremanja
hrane...
Od A-bombe do kuhinje
Teflon (politetrafluoroetilen) je proizvod industrije polimera (iz 1938.
godine) koji je za vrijeme Drugoga svjetskog rata korišten pri
procesima proizvodnje atomske bombe. Nakon rata kompanija DuPont
predstavila je teflon kao izvanredan materijal za presvlačenje
kuhinjskoga posuđa, odjeće, ambalaže, namještaja... Godine 1960. tu
»magičnu« plastiku, koja odbija i vodu i masnoće, odobrila je Američka
agencija za hranu i lijekove (FDA). Danas gotovo svako domaćinstvo
koristi teflonsko posuđe za pripravu hrane. Temperature (240-350 °C) kod
kojih dolazi do stvaranja nabrojanih otrovnih spojeva vrlo se lako
postižu na plinskom ili električnom štednjaku. Brzim zagrijavanjem
teflonske tave, u vremenu od 200 sekunda, postižu se i temperature više
od 400 °C! Upotreba teflona pretvara kuhinju u vrlo nezdravi ambijent, a
postupak prženja ili pečenja hrane pretvara se tako u »kućnu«
proizvodnju (bojnih) otrova.
PFC - kemijska tragedija
Teflonska afera povezana je sa širim problemom globalne kontaminacije
polifluoriranim ugljikovodicima (PFC-spojevi). To su sintetski spojevi
kojih nema u prirodi, karakterizira ih vrlo čvrsta veza ugljika i fluora
(zovu se i organofluorni spojevi), vrlo su otrovni i biološki
nerazgradivi, pa se s vremenom sve više akumuliraju u živom svijetu.
Nekada ozloglašene, danas zabranjene poliklorirane ugljikovodike (PCB,
DDT, dioksini) sada su zamijenili, čini se još otrovniji, polifluorirani
ugljikovodici. PFC-spojevi poremećuju hormonske ravnoteže, posebno
funkciju štitnjače, uzrokuju rak dojke, testisa, prostate, te oštećenja
imunog sustava, narušavaju normalan razvoj fetusa...
Industrijska proizvodnja teflona neizbježno »uključuje« kontaminaciju
radnika i okoliša PFC-spojevima. Kemijske kompanije, poput DuPonta i 3M,
svake godine izbacuju na stotine tona PFC-spojeva koji se gomilaju u
prirodi. Mnogi znanstvenici smatraju - zauvijek! Znanstvene studije
jasno pokazuju da je gotovo čitav planet i cjelokupno stanovništvo
kontaminirano nerazgradivim organofluornim otrovima (Env. Sci. Techn.
2004, 38, 4489).
Temeljne toksikološke analize i procjene utjecaja teflona (i petnaest
drugih PFC-spojeva koji su detektirani u uzorcima ljudske krvi) na
ljudsko zdravlje započinju se provoditi tek 50 godina nakon početka
njegove masovne upotrebe! Budući da mjerodavne institucije nisu
regulirale dozvoljene koncentracije za PFC-spojeve, emisije tih otrovnih
plinova (one industrijske i one u kuhinjama) sasvim su legalne.
Teflon pripada listi »zloglasnih« polimera koji u kontaktu s hranom ili
pićem ispuštaju otrovne spojeve. Tako, naprimjer, polikarbonatna
plastika (PC) ispušta prohormonski otrov bisfenol, PET-ambalaža ispušta
kancerogene spojeve DEHP, kloroform i formaldehid, dok je PVC-plastika
prepuna otrovnih aditiva poput ftalata, kadmija i olova (vidi »Glas
Koncila« 22/2003, 4/2004 i 30/2004). Stručnjaci iz Radne grupe za okoliš
(EWG) smatraju da su oznake s upozorenjima na teflonskom posuđu minimum
pristojnosti prema neupućenim korisnicima...
Neumjereni znanstveno-tehnološki razvoj svake godine »guši« tržište i
okoliš novim materijalima i kemikalijama. Posebno zabrinjava frekvencija
njihove pojave: sedam novih kemikalija odobrava se svakodnevno potpisom
ovlaštenih institucija! Osamdeset posto prijavljenih materijala i
kemikalija odobrava se procedurom koja traje manje od tri tjedna.
Objašnjavajući sve veću učestalost alergija, neuroloških bolesti i raka,
znanstvenici i liječnici iz američkog Centra za zdravlje djece i okoliš
podsjećaju da je u proteklih 50 godina više od 80 tisuća različitih
sintetskih kemikalija završilo na globalnom tržištu i u okolišu. Za
mnoge vrste kemikalija nikada nisu provedena ispitivanja štetnosti za
ljudsko zdravlje, uključujući teflon i organofluorne spojeve. U
nametnutim uvjetima industrijske hiperprodukcije ta ispitivanja nisu
niti moguća.
Kršćanska inicijativa »Pro scientia«
Glas Koncila, broj 50 (1590), 12.12.2004.