petak, 21. rujna 2012.

Uskoro zabrana aspartama?

Najnovijim rezultatima istraživanja o toksičnosti umjetnog zaslađivača aspartama razgovarali smo s dr. Morandom Soffrittijem, direktorom Centra za istraživanje raka »Cesare Maltoni«, i s Kathryn Knowles, direktoricom za razvoj Instituta »B. Ramazzini« u Bologni. Na moguću štetnost aspartama (Natreen, Nutrasweet) upozoravali smo u dva navrata u okviru ove rubrike (GK 42/2004. i GK 52/2005), no ovaj put informacije nam otkrivaju aktivni znanstvenici, predstavnici poznatih institucija koje se već 35 godina intenzivno bave onkološkim istraživanja...

Odakle potječu sumnje da bi umjetni zaslađivač aspartam mogao biti karcinogen?

Aspartam koriste stotine milijuna ljudi širom svijeta. Koristi se u više od 6000 prehrambenih proizvoda uključujući gazirana pića, žvakaće gume, slatkiše, jogurte, ali i u farmaceutskim proizvodima poput mnogih sirupa i antibiotika za djecu. Prosječni unos aspartama iznosi oko 2-3 miligrama po kilogramu tjelesne težine, ali je taj broj znatno veći kod djece. Mjerodavne institucije dozvoljavaju vrijednosti prosječnog dnevnog unosa od 50 mg/kg u SAD, odnosno 40 mg/kg u Europi.

Prije pojave na tržištu 70-ih godina prošlog stoljeća proveli su proizvođači aspartama različite studije na laboratorijskim životinjama kako bi provjerili karcinogenost toga spoja. S obzirom na karcinogenost aspartama, rezultati tih provedenih studija smatrali su se negativnima. Međutim, određeni znanstveni krugovi posumnjali su u vjerodostojnost tih eksperimenata, posebno stoga što je bila otkrivena pojava malignih tumora mozga kod životinja koje su uzimale aspartam. S obzirom na ograničenja tih starih studija i s obzirom na sve veću i veću potrošnju aspartama, Europska fondacija »Ramazzini« (ERF) odlučila je krajem 90-ih godina prošlog stoljeća provesti adekvatne eksperimente temeljene na pravilima dobre laboratorijske prakse kako bi nanovo razmotrila moguće karcinogene učinke aspartama. Financiranje te studije osigurala je Europska fondacija za onkologiju i znanosti o okolišu »B. Ramazzini«.

Kakvi su rezultati i upozorenja koja proizlaze iz studije?

U studiji provedenoj u Centru za istraživanje raka »Cesare Maltoni« (CMCRC) u Bologni korišteno je 1800 štakora (900 mužjaka i 900 ženkâ) iz kolonije koja se već 30 godina uspješno koristi u centru. Kako bismo simulirali dnevnu konzumaciju kod ljudi, u hranu za štakoru dodane su različite količine aspartama (od 0 do 5000 miligrama na kilogram tjelesne težine). Promatranje štakora započelo je u dobi od 8 tjedana i nastavljeno je sve dok životinja nije uginula. Kompletna nekropsija i histopatološka procjena tkiva i organa provedena je na svakoj uginuloj životinja - više od 30 tisuća slika ispitano je mikroskopom.

Rezultati studije pokazuju prvi put da aspartam kao aditiv u prehrani uzrokuje statistički značajno povećanje učestalosti limfoma/leukemije, malignih tumora bubrega kod ženkâ i malignih tumora perifernih živaca kod mužjaka. To znači da je aspartam multipotentni karcinogen koji uzrokuje različite tipove raka na različitim mjestima, i to pri dozama koje odgovaraju službeno preporučenim vrijednostima za prehranu ljudi. Preliminarne rezultate objavili smo u europskom časopisu za onkologiju (Eur. J. Oncol. 2005, 10, 107), a konačne nedavno u časopisu Environmental Health Perspectives (EHP 2006, 114, 379).

Predlažete li, na temelju tih rezultata, izbjegavanje aspartama u hrani? Kakve su reakcije mjerodavnih institucija?

Prema zaključcima Međunarodne agencije za istraživanje raka (IARC) pri Svjetskog zdravstvenoj organizaciji, rezultati takvih dugoročnih eksperimenata na glodavcima smatraju se mjerodavnima za procjenu rizika karcinogenosti kod ljudi. Stoga naši rezultati upozoravaju na potrebu hitnog preispitivanja službenih vrijednosti i mjera kojima se regulira upotreba aspartama kao umjetnog zaslađivača kako bi se što bolje zaštitilo zdravlje ljudi, a posebno djece.

Sve podatke koji se tiču naše studije dostavili smo talijanskom Ministarstvu zdravlja, Europskoj agenciji za sigurnost hrane (EFSA), Centru za sigurnost hrane i primijenjenu prehranu pri Agenciji za hranu i lijekove (FDA) i kanadskom Uredu za kemijsku sigurnost. Očekujemo da će se u svibnju ove godine Komisija za prehrambene aditive Europske agencije za sigurnost hrane i službeno očitovati o našim rezultatima i da će objaviti novo mišljenje o sigurnosti aspartama u prehrani.

Glas Koncila, broj 17 (1661), 23.4.2006.