Najnovijim rezultatima istraživanja o toksičnosti umjetnog zaslađivača
aspartama razgovarali smo s dr. Morandom Soffrittijem, direktorom Centra
za istraživanje raka »Cesare Maltoni«, i s Kathryn Knowles,
direktoricom za razvoj Instituta »B. Ramazzini« u Bologni. Na moguću
štetnost aspartama (Natreen, Nutrasweet) upozoravali smo u dva navrata u
okviru ove rubrike (GK 42/2004. i GK 52/2005), no ovaj put informacije
nam otkrivaju aktivni znanstvenici, predstavnici poznatih institucija
koje se već 35 godina intenzivno bave onkološkim istraživanja...
Odakle potječu sumnje da bi umjetni zaslađivač aspartam mogao biti karcinogen?
Aspartam koriste stotine milijuna ljudi širom svijeta. Koristi se u više
od 6000 prehrambenih proizvoda uključujući gazirana pića, žvakaće gume,
slatkiše, jogurte, ali i u farmaceutskim proizvodima poput mnogih
sirupa i antibiotika za djecu. Prosječni unos aspartama iznosi oko 2-3
miligrama po kilogramu tjelesne težine, ali je taj broj znatno veći kod
djece. Mjerodavne institucije dozvoljavaju vrijednosti prosječnog
dnevnog unosa od 50 mg/kg u SAD, odnosno 40 mg/kg u Europi.
Prije pojave na tržištu 70-ih godina prošlog stoljeća proveli su
proizvođači aspartama različite studije na laboratorijskim životinjama
kako bi provjerili karcinogenost toga spoja. S obzirom na karcinogenost
aspartama, rezultati tih provedenih studija smatrali su se negativnima.
Međutim, određeni znanstveni krugovi posumnjali su u vjerodostojnost tih
eksperimenata, posebno stoga što je bila otkrivena pojava malignih
tumora mozga kod životinja koje su uzimale aspartam. S obzirom na
ograničenja tih starih studija i s obzirom na sve veću i veću potrošnju
aspartama, Europska fondacija »Ramazzini« (ERF) odlučila je krajem 90-ih
godina prošlog stoljeća provesti adekvatne eksperimente temeljene na
pravilima dobre laboratorijske prakse kako bi nanovo razmotrila moguće
karcinogene učinke aspartama. Financiranje te studije osigurala je
Europska fondacija za onkologiju i znanosti o okolišu »B. Ramazzini«.
Kakvi su rezultati i upozorenja koja proizlaze iz studije?
U studiji provedenoj u Centru za istraživanje raka »Cesare Maltoni«
(CMCRC) u Bologni korišteno je 1800 štakora (900 mužjaka i 900 ženkâ) iz
kolonije koja se već 30 godina uspješno koristi u centru. Kako bismo
simulirali dnevnu konzumaciju kod ljudi, u hranu za štakoru dodane su
različite količine aspartama (od 0 do 5000 miligrama na kilogram
tjelesne težine). Promatranje štakora započelo je u dobi od 8 tjedana i
nastavljeno je sve dok životinja nije uginula. Kompletna nekropsija i
histopatološka procjena tkiva i organa provedena je na svakoj uginuloj
životinja - više od 30 tisuća slika ispitano je mikroskopom.
Rezultati studije pokazuju prvi put da aspartam kao aditiv u prehrani
uzrokuje statistički značajno povećanje učestalosti limfoma/leukemije,
malignih tumora bubrega kod ženkâ i malignih tumora perifernih živaca
kod mužjaka. To znači da je aspartam multipotentni karcinogen koji
uzrokuje različite tipove raka na različitim mjestima, i to pri dozama
koje odgovaraju službeno preporučenim vrijednostima za prehranu ljudi.
Preliminarne rezultate objavili smo u europskom časopisu za onkologiju
(Eur. J. Oncol. 2005, 10, 107), a konačne nedavno u časopisu
Environmental Health Perspectives (EHP 2006, 114, 379).
Predlažete li, na temelju tih rezultata, izbjegavanje aspartama u hrani? Kakve su reakcije mjerodavnih institucija?
Prema zaključcima Međunarodne agencije za istraživanje raka (IARC) pri
Svjetskog zdravstvenoj organizaciji, rezultati takvih dugoročnih
eksperimenata na glodavcima smatraju se mjerodavnima za procjenu rizika
karcinogenosti kod ljudi. Stoga naši rezultati upozoravaju na potrebu
hitnog preispitivanja službenih vrijednosti i mjera kojima se regulira
upotreba aspartama kao umjetnog zaslađivača kako bi se što bolje
zaštitilo zdravlje ljudi, a posebno djece.
Sve podatke koji se tiču naše studije dostavili smo talijanskom
Ministarstvu zdravlja, Europskoj agenciji za sigurnost hrane (EFSA),
Centru za sigurnost hrane i primijenjenu prehranu pri Agenciji za hranu i
lijekove (FDA) i kanadskom Uredu za kemijsku sigurnost. Očekujemo da će
se u svibnju ove godine Komisija za prehrambene aditive Europske
agencije za sigurnost hrane i službeno očitovati o našim rezultatima i
da će objaviti novo mišljenje o sigurnosti aspartama u prehrani.
Glas Koncila, broj 17 (1661), 23.4.2006.