petak, 21. rujna 2012.

Prekinite hormonsku terapiju!

Upozorenja o štetnosti hormonskog nadomjesnog liječenja dobila su svoje novo znanstveno opravdanje. Znanstvenici okupljeni pod nazivom Ženska zdravstvena inicijativa (Women's Health Initiative) ponovno su objavili uznemirujuće podatke i zaključke kojima pozivaju žene da prestanu uzimati estrogenske pilule za vrijeme menopauze (N. Engl. J. Med. 2009, 360, 573). Zaključak najnovije studije sasvim je jasan: hormonska terapija udvostručuje rizik od pojave raka dojke, dok se taj rizik naglo smanjuje nakon prestanka uzimanja hormonskog koktela »estrogen - progestin«!

Mit o estrogenu

Rušenje mita o hormonskoj nadomjesnoj terapiji započela je Ženska zdravstvena inicijativa (WHI) 2002. godine objavljivanjem studije u kojoj je otkriveno da redovita upotreba kombinacije estrogena i progestina uzrokuje kardiovaskularne bolesti, rak i povećani morbiditet kod žena koje redovito konzumiraju hormonske pilule (JAMA 2002, 288, 321). Rezultati su izazvali razočaranje kod mnogih žena koje su u neznanju pristale na hormonsku terapiju. Nakon objavljivanja studije milijuni su žena širom svijeta prestali uzimati obećani »eliksir mladosti«, što je dovelo do znatno smanjene potrošnje hormonskih preparata, ali i do, kako pokazuje najnovija WHI-studija, smanjene učestalosti pojave raka dojke (vidi tekst »Pirova pobjeda nad rakom«, GK 20/2007). S druge strane, rezultati o štetnosti hormonske terapije, prema očekivanju, izazvali su sumnju i prosvjed onih institucija koje su godinama gradile svoj znanstveni i financijski ugled temeljen na hormonskom liječenju menopauze. David Sturdee, predsjednik Međunarodnog društva za menopauzu (IMS) smatra da je do smanjene učestalosti pojave raka dojke došlo i prije pada potrošnje hormonskih tableta: »Nešto se svakako događa, što je potrebno istražiti, ali nije vjerojatno da se radi o hormonskoj terapiji.« I u našoj zemlji pojedini liječnici i medicinske institucije uporno zagovaraju redovitu uporabu hormonske terapije, smatrajući da znanstvena upozorenja o štetnosti estrogenskih pilula nisu dovoljno uvjerljiva. Nažalost, takva su stajališta protivna financijskom (hormonski se preparati uvoze) i medicinskom (hormonski preparati uzrokuju rak) interesu našega društva.

Industrija menopauze

Posebna »žrtva« novih znanstvenih informacija postala je farmaceutska kompanija Wyeth koja je godinama zarađivala milijune dolara prodajući ženama svoje hormonske »blockbustere« - »Premarin« i »Prempro«. Nakon otkrića o štetnosti hormonske terapije, znatno se smanjila prodaja tih hormonskih pilula, a prepolovila se vrijednost dionica te kompanije. Čini se da je jedan jedini znanstveni rad bio dovoljan da se sruši Wyethova »kula od karata«. Upravo ovih dana multinacionalna kompanija Pfizer preuzima Wyeth za prilično male novce, pritom otpuštajući gotovo 130 tisuća radnika.

Mnogi znanstvenici i liječnici smatraju da će dugogodišnja kontroverza oko koristi/štetnosti hormonske terapije biti uskoro privedena kraju. Brojke koje govore o spašenim životima žena dovoljan su razlog da se hormonska terapija prestane prodavati kao panaceja za sve tegobe menopauze (valovi vrućine, osteoporoza, srčani udar, nesanica...). Valerie Beral, profesorica medicine na Oksfordskom sveučilištu, pojašnjava te brojke: »U Velikoj Britaniji je više od 50% žena prestalo koristiti hormonske preparate, što znači da će se svake godine tisuću žena manje oboljeti od raka dojke.« S porazom hormonske terapije trebala bi nestati i medikalizacija menopauze. Menopauza nije »katastrofa« ili »deficitarna bolest« koju treba liječiti, već predstavlja normalni fiziološki proces i stanje svake žene, razdoblje u kojemu gubi mjesečnicu i plodnost. Iskustvo menopauze ima svoj smisao, usprkos nasilnim propagandnim porukama iz kompanije Wyeth.

Poruka za javnost

Marcia Stefanick, profesorica medicine na sveučilištu Stanfordskom sveučilištu i glavna autorica WHI-studije, poručuje: »Sad me svi pitaju što ćemo s menopauzom? Što ćemo s noćnim znojenjem? Čini mi se da ponovno treba otkriti vježbanje i kontrolu tjelesne težine. Nastavit ću istraživanja kako i čime spriječiti rak ili srčani udar. No, jedno je sigurno: to nisu hormoni!«

I poruka za hrvatsku javnost trebala bi biti jasna: Želimo li biti društvo u kojem se cijeni znanje i želimo li zdravstvene usluge koje nisu u sukobu sa znanstvenim činjenicama - potrebno je savjetovati ženama da ne prihvate hormonsku terapiju, a ohrabriti one žene koje trenutno konzumiraju hormonske pilule da prekinu tu »medicinsku uslugu«. Pozitivni efekti za društvo bit će i financijski i medicinski.

Glas Koncila, broj 7 (1808), 15.2.2009.