petak, 21. rujna 2012.

Ftalati - nasilje nad higijenom

Nedavno je objavljena studija američkih znanstvenica, pod vodstvom Sheele Sathyanarayane sa Sveučilišta u Seeatleu, koje upozoravaju da su kozmetički proizvodi za djecu važan izvor kontaminacije ftalatima (Pediatrics 2008, 121, e 269). Studija je izazvala priličan medijski interes, uključujući i hrvatski medijski prostor, vjerojatno stoga što je objavljena u poznatom službenom časopisu Američke pedijatrijske akademije »Pediatrics«, te stoga što taj znanstveni rad potpisuje i ugledna nacionalna institucija Centar za kontrolu i sprečavanje bolesti (CDC).

Tako su ftalati, »zloglasni« aditivi iz plastike, ponovo vraćeni u središte interesa znanosti i javnosti. No, ovaj put njihova prisutnost i toksikologija nije povezana s plastičnim proizvodima, već s kozmetikom za malu djecu. Američke znanstvenice su otkrile da losioni, šamponi i puderi namijenjeni za higijenu beba predstavljaju značajan izvor kontaminacije tim toksičnim spojevima. To su dokazale mjerenjem razgradnih spojeva ftalata, tzv. ftalatnih metabolita, u urinu djece nakon dermalne aplikacije kozmetičkih sredstava. Istraživanje je provedeno nad skupinom od 163 djece čije su majke, 24 sata prije laboratorijskih mjerenja, »prijavljivale« primjenu komercijalnih proizvoda za higijenu, a zatim bi »donirale« znanstvenicama pelene natopljene urinom.

»Duboko pod kožom«

Ftalati su skupina kemijskih spojeva za koje je poznato da izazivaju različite razvojne i reprodukcijske poremećaje (reprotoksični su) kod djece. Uzrokuju hormonske poremećaje, alergije i oštećenja genetskog materijala (DNA). Djeca su posebno osjetljiva prema djelovanju ftalata iz kozmetičkih proizvoda, jer se njihov hormonski i reprodukcijski sustav tek razvija, te stoga što je njihova relativna površina tijela, na kojoj se primjenjuju kozmetička sredstva, znatno veća nego kod odraslih ljudi. Znanstvenike je, u toksičnost ftalata, posebno uvjerila studija objavljena 2005. godine u časopisu Environmental Health Perspectives, u kojoj je Shanna Swan, sa Sveučilišta u Rochesteru, dokazala da ftalati izazivaju genitalne promjene kod muških fetusa (dvostruko smanjeni anogenitalni razmak). Ti su rezultati potvrdili ranije uočene genitalne poremećaje na eksperimentalnim životinjama. Rezultati tih studija upozoravaju, posebno trudnice, da redovita primjena ftalatima »obogaćene« kozmetike predstavlja zdravstveni rizik u razvoju fetusa. Ti su rezultati, također, postali znanstveno opravdanje za projekt »Duboko pod kožom« (»Skin deep«) koji provodi Radna grupa za okoliš (EWG), a u kojem se upozorava da je kozmetika postala poseban oblik kemijskog nasilja nad higijenom (link).

Ftalati se, uz ostalo, koriste kao omekšivači za plastiku. Stoga su sve dječje igračke od mekane plastike, zapravo, natopljene ftalatima. Budući da se kemijski ne vežu za polimernu strukturu plastike, s vremenom migriraju i ispiru se u okoliš. No, taj »okoliš« najčešće su bila dječja usta. Upozorenja znanstvenika, medijske uzbune i pritisak javnosti doveli su do službenog preispitivanja sigurnosti ftalata. Nakon afera s ftalatima u dječjim igračkama, Europska unija je 2006. godine zabranila uporabu nekih ftalata (npr. DEHP, DiNP, DBP, di-izodecil ftalat) u proizvodnji plastičnih predmeta za djecu. No, dvadesetak drugih ftalata nije zabranjeno. Neki od njih koriste se u proizvodnji kozmetičkih proizvoda gdje služe kao fiksativi mirisa (omogućuju sporije oslobađanje parfema) ili kao otapala. Kozmetika za djecu redovito sadrži ftalate i to, najčešće, bez ikakve deklaracije. Uglavnom se skrivaju pod nazivima »miris«, »fragrance« ili »parfem«, što su zakonski dozvoljeni načini obilježavanja određenog kozmetičkog sadržaja.

Civilizacijski neprihvatljiv rizik

Bez obzira na industrijska uvjeravanja da se radi o neškodljivim spojevima, ftalati predstavljaju civilizacijski neprihvatljiv rizik. Njihova primjena u kozmetici, koja je mnogo starija od tih sintetskih spojeva, nema znanstveno opravdanje. Iako postoje sigurnije i zdravije alternative za ftalate, poput citratnih estera, kozmetička industrija ne razmatra njihovu primjenu, jer je njihova cijena deset do sto puta viša. Osim što to jasno govori o odnosu industrije prema potrošačima, upućuje i na zaključak da je industrijskom lobiju jeftiniji pritisak na politiku i zakonodavstvo, nego nova razvojna rješenja i inovacije korisne ljudima i prirodi. Arnold Tukker, programski savjetnik za održive inovacije Nizozemske znanstvene organizacije TNO tvrdi: »Alternative za ftalate neće se naširoko provjeravati, niti primjenjivati, sve dok se industriji ne nametne zabrana za ftalate.« Čini se da je za kraj priče o ftalatima u kozmetici potreban još jedan ciklus znanstvenih upozorenja, medijske pozornosti i pritiska javnosti...

Glas Koncila, broj 7 (1756), 17.2.2008.